Tijdelijke bewoning

Het is niet eenvoudig om snel een beschikbare en betaalbare woning te vinden. Om een betaalbare woning te kunnen huren, mag je gemiddeld een jaar of 8 op een wachtlijst staan in Nederland. Dat is geen prettig vooruitzicht. Je kunt natuurlijk kiezen voor onderhuur en een flink maandelijks bedrag betalen, maar het kan ook anders. Kies voor een betrouwbaar en veilig alternatief: antikraak-wonen!

Wat is antikraak wonen?

Om pandeigenaren te ontlasten van de zorgen die een leegstaand pand met zich meebrengt, zijn er sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw bedrijven ontstaan die als service de leegstaande panden van eigenaren beveiligen door middel van het er tijdelijk laten wonen van mensen. Een groot risico’s bij leegstand is dat het pand kan worden gekraakt, wat een enorme materiële en financiële schade aan het pand tot gevolg heeft. Niet alleen de eigenaren van vastgoed storen zich aan de leegstand, wat dacht je van de omgeving van het pand? Ook buurtbewoners vinden het niet fijn dat terwijl zij hun huis en buurt netjes verzorgen, er in dezelfde straat panden verloederen. Tijdelijke bewoning of antikraak wonen kan dan vaak een goede uitkomst bieden. Je kunt het zien als een vorm van beveiliging. Tijdelijk wonen is voor de vastgoed eigenaar dan ook de goedkoopste en mogelijk zelfs de meest effectieve vorm van het beveiligen van een leegstaand pand. Met name de onvoorspelbare aanwezigheid van de in het pand wonende tijdelijke bewoners heeft een uitstekende preventieve werking tegen kraak, inbraak, vandalisme en technische schade.

Voor- en nadelen van antikraak wonen

Er zijn veel voordelen te noemen. Het grootste voordeel is dat je voor bijzonder lage kosten een tijdelijke woonruimte kunt vinden. Je betaalt geen huur, maar een gebruiksvergoeding die vele malen lager is dan de huur van een woning. Tegelijk hebt je een zeer korte wederzijdse opzegtermijn, waardoor je snel kunt schakelen als eindelijk jouw vaste woonplek beschikbaar komt. Er zijn vele soorten antikraak-bewoningen mogelijk. Denk aan rijtjeshuizen, appartementen, maar ook bejaardenhuizen, kloosters, kerken en zelfs wonen in zwembaden en sauna’s komt voor. Je moet van een beetje avontuur houden, want het is meestal onduidelijk hoe lang je kunt blijven wonen.

Het profiel van de Eendracht Vastgoedbeheer bewoner is het best op de volgende manier te beschrijven:

Jij bent iemand die graag in een community woont waar je, meestal samen met Millenials, ervan houdt op een vrolijke en wat relaxte manier samen te wonen en samen de zorg voor het pand te delen. Je maakt je niet zo snel druk als er iets niet werkt in het pand en je bent creatief in het vinden van goede tijdelijke woonoplossingen die je comfort bieden. Je bent ook realistisch, verantwoordelijk en je staat met 2 voeten in de maatschappij, waarbij je voortdurend bezig bent om vergroening voor jezelf en je omgeving na te streven. Zingeving en maatschappelijke betrokkenheid horen bij jou als je tweede ik.

Maatschappelijk betrokken

Eendracht is dé specialist in het beheer van leegstaand maatschappelijk vastgoed. Een uniek onderdeel van onze werkwijze is dat wij programma’s maken om het pand, jijzelf als tijdelijke bewoner en de straat, buurt en wijk met elkaar in verbinding te brengen. We werken voortdurend aan het realiseren van de maatschappelijke cohesie door ook niet-gebruikte ruimtes in jouw pand voor maatschappelijke activiteiten open te stellen. Je kunt op het inschrijfformulier aangeven of jij iemand bent die dit ook leuk vindt om aan bij te dragen. Reken op een tijdinspanning van zo’n twee uur per week. Voorbeelden van activiteiten die onderdeel uitmaken van onze maatschappelijke cohesie programma’s zijn tuinieren, op de koffie gaan bij de senior buurtjes, taalles geven, kleine klussen in en om het huis, wandelen met senioren, helpen bij buurtactiviteiten, computerles, boodschappen doen, enz. Wees gerust, net als met CO2-emmissierechten, mag je met je collega-bewoners handelen in het ruilen van activiteiten en uren.

Wil je in aanmerking komen voor tijdelijk wonen?

Dan zijn dit de voorwaarden voor inschrijving die wij stellen:

 • Je bent tenminste 18 jaar;
 • Je hebt een aantoonbaar maandelijks inkomen (loondienst, uitkering, studiefinanciering);
 • Je hebt een familielid of goede vriend die voor je garant kan staan;
 • Je verblijft rechtmatig in Nederland en je verblijfsvergunning is nog tenminste 3 jaar na inschrijving geldig;
 • Je hebt een prima verantwoordelijkheidsgevoel en je bent flexibel en representatief;
 • Je accepteert dat minderjarige kinderen niet bij jou mogen wonen;
 • Je bent akkoord met ons privacybeleid.

Overige voorwaarden voor tijdelijk wonen

Zodra je bent geselecteerd voor een woonplek, vragen we je de volgende gegevens compleet aan te leveren:

 • Een kopie van je geldig paspoort of identiteitskaart (een rijbewijs is helaas niet toegestaan);
 • Een kopie bankafschrift of screenshot vanuit internetbankieren waarop de tenaamstelling, rekeningnummer en de meest recente storting van het inkomen duidelijk zichtbaar is (streep weg wat we niet hoeven te zien);
 • Email ons de kopieën van je inkomensspecificaties van de afgelopen 3 maanden. Deze kunnen bijvoorbeeld bestaan uit loonstroken, uitkeringsspecificaties of brief toekenning studiefinanciering;

Indien van toepassing:

 • Email ons de volledig ingevulde en ondertekende garantsteller verklaring;
 • Een kopie van het geldige paspoort of identiteitskaart van de garantsteller (rijbewijs is niet toegestaan);
 • Een kopie meest recente inkomensspecificatie van de garantsteller. Dit kan bijvoorbeeld een recente loonstrook of uitkeringsspecificatie zijn.